Het belang van AQ en een wendbaar brein

Al gehoord van de adaptability quotient (AQ)? Laat u nu hard gewerkt hebben aan uw IQ, uw emotionele intelligentie op punt gezet te hebben en nu ze komen alweer met iets nieuws af. (Al is dat nieuwe relatief, gezien artikels van zo’n decennium geleden.) Wat AQ precies is en hoe het gemeten wordt hebben wij even voor u proberen uitvogelen. Dit is wat je moet weten. 

Werkplekken zijn veranderd. ‘Slim zijn’ brengt je niet noodzakelijk ver meer. Een key skill is om je te kunnen aanpassen en gedijen: enter je AQ.


Een goeie balans tussen IQ en EQ is key tot een gezond professioneel en persoonlijk leven. Maar het is new kid on the block AQ, dat wel eens voor het echte verschil zou kunnen zorgen. 


AQ 101 - De basis begrijpen

AQ geeft aan hoe goed je kunt omgaan met verandering. Het gaat om je vermogen je koers aan te passen als reactie op onverwachte gebeurtenissen. 

Aanpassingsvermogen en wendbaarheid is altijd nodig geweest, maar nooit eerder was er zo'n sterke focus op. Nu we beter begrijpen waarom het belangrijk is, vooral in de moderne werkomgeving, vragen werkgevers en bedrijven steeds vaker om een AQ-score. 

Net zoals een bedrijf zich moet kunnen aanpassen aan veranderingen, moeten zijn werknemers dat ook kunnen.


Hoe AQ verschilt van IQ en EQ

Laat me een kort overzicht geven van hoe AQ verschilt van IQ en EQ:


Intelligence Quotient (IQ): Dit test je algemene intelligentie en kennis. Het zijn die feiten die je in je hersenen hebt weggestopt.

Emotional Quotiënt (EQ): Dit is je emotionele begrip van jezelf en anderen. Het is hoe je omgaat met verschillende situaties en mensen. 

Adaptability Quotiënt (AQ): Dit quotiënt test je vermogen je aan te passen en te gedijen wanneer zich veranderingen in de omgeving voordoen. Het geeft een indicatie van hoe goed je hoofd- en bijzaak kan onderscheiden, je door moeilijkheden heengeworsteld raakt en je overbodige info kan loslaten. Snel signalen kunnen lezen en erop inspelen, terwijl zovelen van ons terplaatse blijven trappelen door de vloedgolf van info die op ons afkomt. 


Waarom is het Aanpassingsvermogen Quotiënt (AQ) belangrijk?

Om relevant te blijven op de arbeidsmarkt, moet je in staat zijn om verandering te omarmen. En àls er iets is waar we in 2020 veel van gehad hebben is het wel dàt: verandering. Het zou een goede reden kunnen zijn waarom AQ plotseling een veelbesproken onderwerp is geworden.


En voor wie denkt dat het de komende jaren wel wat zal kalmeren, sorry: technologische veranderingen zorgen voor een ongekende snelheid aan verandering. Meer dan ooit nood aan dat AQ, dat zelfs van belang wint op (emotionele) intelligentie. 

Verandering is beangstigend, maar zit ook boordevol kansen en onontgonnen mogelijkheden. Disruptie en verandering moeten niet worden gevreesd, maar omarmd - de reden dat je je met een stevig AQ beter staande houdt.


91% van recruiters geeft aan dat omgaan met verandering een essentiële skill is voor medewerkers. Om mee te doen aan het Mars One space programma is adaptability één van de 5 essentiële skills. 


Hoe hoog is mijn AQ?

Nu je meer weet over AQ, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar hoe jij scoort. 

Twee gratis testen waarmee je een AQ score kunt bepalen:

Career Sherpa AQ Test

Executive Agenda AQ Test

Robert Half AQ test

Ook een goeike is de TED Talk van Natalie Fratto die laat zien hoe zij het AQ van tech founders probeert in te schatten.


Mijn AQ verbeteren

Als je vindt dat je score voor aanpassingsvermogen beter zou kunnen, maak je dan geen zorgen, je zou niet de eerste zijn. Wij zijn ook een dag uit onzen haak als ze in de Colruyt de volgorde van de cornflakes veranderen. Maar: weet dat het mogelijk is om meer aanpassingsvermogen te krijgen. 


Hoe je die AQ-spier kan trainen? In het kort: blijf jezelf in vraag stellen. 

• Stel “wat als” vragen. Dwing jezelf hypothetische, concrete acties te bedenken voor mogelijke situaties.

• Unlearning. Ga terug naar een beginners mindset en (her)bouw je skills.

• Exploreer en verken. Blijf continue spelen in plaats van op de lauweren te rusten van eerder succes.

Jezelf op die manier continue in vraag stellen maakt je weerbaar om om te gaan met échte verandering.

Een wendbaar brein is uiteindelijk je handigste werktuig. 


Toffe jobs

De partners waar Boelo met plezier mee samenwerkt. (We doen er een babbeltje mee en vinden ze ook écht plezant).

No results found, try adjusting your search and filters.
Something went wrong, contact us if refreshing doesn’t fix this.

Marketingmailtje met interessante marketingdinges

Ook krijgen? We houden het proper en spammen u niet.

Als ge liever eerst leest wat ge in uw inbox uitnodigt, kan dat natuurlijk ook.