Een goeie marketingvacature schrijven

Op zoek naar een marketeer? Tijd om een vacature te schrijven? We got you covered met een lijstje do's en don'ts voor de jobtitel, intro, omschrijving en aanbod. Lik al maar aan uw potlood, laat het schrijven van steengoeie jobteksten beginnen.


De jobtitel: houd het eenvoudig


Doen:

 • Zorg dat de jobtitel de functie duidelijk en goed omschrijft.
 • De functietitel moet ‘zoekbaar’ zijn. Niemand zoekt specifiek naar een job als ninja, unicorn of wizard. 
 • Combineer meteen met het ervaringsniveau dat je zoekt. Handig voor iedereen om meteen te zien of je een junior-, medior- of senior-profiel nodig hebt.
 • Zorg dat de titels die je gebruikt consistent zijn. Niet enkel met de markt, maar ook intern. Ga niet op zoek naar een content manager om hem/haar daarna aan de collega’s voor te stellen als de nieuwe junior copywriter. 


Niet doen:

 • Vind niks zelf uit. Als je écht enthousiast bent over de nieuwe benaming, gebruik hem dan off-the-record eens om te lachen. Of stoef eens met je woordspeling tijdens een afterwork-drankje. De kans is klein dat het écht de moeite is het warm water opnieuw uit te vinden.
 • Maak het niet te ingewikkeld. Als je verschillende expertises zoekt, is de kans groot dat je gewoon een digital marketeer zoekt en geen social media manager met paid advertising skills en seo basics.


Introductie: grab the attention

Het cliché is waar: je hebt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. No pressure, maar dit is hét moment om de aandacht te pakken. Haal bij deze de beste woordsmit in uzelf naar boven (of vraag het aan iemand anders).


Doen: 

 • Vat kort en bondig samen wat je bedrijf nodig heeft.
 • Zorg voor een hook: vermeld 3 tot 5 details over de job, product, team of bedrijf waar je zelf enthousiast van wordt. 
 • Doe dat meteen ook op een manier die je bedrijfscultuur duidelijk maakt: met een kwinkslag of net een erg professionele toon. (Niks mis met dat laatste als je als bedrijf ook gewoon professioneel bent) Zo wordt een fit ook snel duidelijk. 


Niet doen: 

 • In de eerste zinnen alleen over jezelf bezig zijn. Tof dat je zelf zo enthousiast bent over je bedrijf, maar je wilt een marketeer aanspreken, toch? Doe dat dan ook. Zeg eens vriendelijk ‘goeiendag’. Op een eerste date begin je toch ook niet met een half-uur-durende monoloog over jezelf?


De jobomschrijving: het hart van je vacature


Doen: 

 • Wees transparant en eerlijk. Don’t oversell jezelf. Dat zorgt enkel achteraf voor ontgoocheling en is geen goede basis voor een lange samenwerking. Zeg dus niet dat een marketeer mee een 360 social media strategie mag uitbouwen als je gewoon iemand zoekt om dagelijks de facebook pagina te updaten.
 • Lijstjes: bulletpoints en actie-zinnen zijn hier standaard en een duidelijke, overzichtelijke manier om de job te omschrijven.
 • Maak prioriteiten duidelijk. Probeer weer te geven hoe belangrijk bepaalde onderdelen van de job zijn. Worden bepaalde taken maandelijks of dagelijks van de marketeer verwacht?


Niet doen: 

 • Gewoon taakjes oplijsten. Geef wat meer context en ruimte aan het kader van specifieke taken. Geef bijvoorbeeld aan welke KPI's de marketeer mee aanstuurt, business doelstellingen die gehaald moeten worden of teams waar nauw mee samengewerkt wordt.
 • Vage verwoordingen gebruiken. Vermijd termen zoals ‘occasioneel’, ‘regelmatig’ of ‘af en toe’. Ga voor ‘wekelijks’ of ‘op vraag van het sales-team’.


Het profiel: houd het menselijk


Doen: 

 • Wees duidelijk over de mate waarin een skill noodzakelijk of gewenst is. Dat is duidelijk voor de kandidaten én jezelf. Als een skill inderdaad 100% mandatory is, is het net zo goed dat op voorhand ook duidelijk te weten.
 • Ga voor een mix van hard en soft skills. Beschrijf de persoonlijkheidseigenschappen die je zoekt in een geschikte kandidaat. 


Niet doen:  

 • Sommige skills zijn tegenwoordig echt wel overbodig. “Goed kunnen typen” is bijvoorbeeld niet nodig te vermelden in een vacature voor een digital marketing-profiel.
 • Maak een bewuste en doordachte keuze in je lijstje skills. Probeer te illustreren waarom de kwaliteiten belangrijk zijn voor de functie in het bedrijf.


Over het bedrijf: vermijd een egotrip

Als je het voorgaande al goed uitwerkte, kan een kandidaat daaruit al veel afleiden over het bedrijf. Dit is de plek waar je wat extra kwijt kan over de industrie, de visie en missie van het bedrijf. Andere nuttige informatie is de grootte, aantal werknemer of marktpositie. 3-5 zinnen zijn hier écht wel genoeg. Anders link je best gewoon door naar je website.


Je aanbod: wees duidelijk en transparant


Doen: 

 • Het zijn vreemde tijden en ‘het nieuwe normaal’ staat misschien nog niet helemaal vast. Probeer wel zo duidelijk mogelijk te zijn over wat je wel al 100% weet, maar geef ook aan wat eventueel nog niet zeker is. Hoe zit het met je remote policy over een paar maanden? Is teleworking toegestaan? Zijn er vaste dagen waarop iedereen verwacht wordt op kantoor te zijn? 
 • Sta je open voor flexibel werken? Geef dat zeker ook aan, samen met de details van wat flexibel werken precies betekent. Sta je open voor 80% werken, glijdende uren, … Wees zo specifiek mogelijk, niet iedereen heeft eenzelfde definitie van glijdende uren. Als je wilt vermijden dat Robert pas op de middag opdaagt (en doorwerkt tot ‘s avonds), maak je dat best nu al duidelijk. 


Niet doen: 

 • Stoefen met een ‘marktconform salaris’. Dat lijkt ons de basis, toch?


Nog een paar algemene meegevers: 


 • Probeer je ‘ik’-vorm om te draaien naar ‘jij’. In plaats van “wij zoeken een”, zeg je beter “jij bent”. 
 • Zorg voor een aangenaam format. Een goede jobomschrijving is niet te kort, maar ook niet te lang.
 • Laat de vacaturetekst nalezen door een paar collega’s. Een goeie vacature is er nooit van de de eerste keer boenk op en wordt een paar keer aangepast voor ze live gaat. Proofreaden en editen is standaard. 
 • Zorg er tenslotte voor dat je vacature door de juiste doelgroep gezien wordt. Subtiele pitch, maar daar kan Boelo natuurlijk bij helpen. 


Redenen waarom je vacature geen resultaat oplevert


We zien hier best wat vacatures passeren en babbelen regelmatig met bedrijven die moeite hebben marketeers aan te trekken met hun jobtekst. Er is natuurlijk best wat schaarste voor bepaalde profielen. Net daarom extra belangrijk om een beste vacature-been voor te zetten. Bij 90% van de vacatures spotten we één van de volgende issues:

 • De vacature is niet duidelijk genoeg of onrealistisch. Eerlijk? Met 15 jaar ervaring in digitale marketing zou ik zelf op sommige vacatures voor junior marketeers durven solliciteren. Het kan aan mijn portie imposter syndrome liggen, maar zorg ervoor dat je vacature realistisch blijft. Tenzij je natuurlijk wilt filteren in het aantal kandidaten. Missie geslaagd dan. 
 • Je tekst is slecht geschreven. Een vacature is geschreven tekst. Als die niet goed geschreven is, raakt die minder doel. Logisch. 
 • Je vacature is saai. Als je op zoek gaat naar een marketeer, probeer je de job basically aan hem of haar te verkopen. Zorg ervoor dat iemand daadwerkelijk enthousiast kan worden na het lezen van je tekst. “Je helpt de team lead bij het opzetten van campagnes”, doet het zo niet voor ons. “Je kruipt dagelijks de social media tools in om kick-ass campagnes de wereld in te sturen”, kriebelt misschien al wat meer. 


Laatste pitch? Allee kom, zorg ervoor dat je vacature door de juiste marketeers gezien wordt. Ik ga niet nog eens zeggen dat Boelo daarbij kan helpen, want dat weet je ondertussen vast al. 

Klaar om te schrijven?

Download onze marketing vacature template