Carrière maken vs ondergaan

Disclaimer 1: ik vind ‘carrière eigenlijk een vies woord. Het impliceert in mijn hoofd het concept “carrière” maken. En ik ben niet 100% zeker dat dat kàn. Dat zou betekenen dat je er controle over moet hebben. En heb je dat wel? Of is carrière iets dat je overkomt?


Mijn carrière zelf is een gevalletje aaneengeregen toevalligheden. Als gedreadlockte student keek ik neer op marketing en had ik lak aan respect voor ‘management’. Ben ik toch wel geen marketing manager geworden, zeker. Mijn 20-jarige zelf kijkt vast minachtend neer op mijn middle-aged versie.


Ik stelde de vraag ook op m’n LinkedIn, waar de overgrote meerderheid van sympathieke poll-beantwoorders aangaf dat ook hun carrière een flinke portie “overkomen” bevat. 


Ik ga er voorlopig vanuit dat je geen volledige controle hebt over je carrière, het succes en het resultaat ervan. Maar: je kan wel een aantal dingen goed in de gaten houden en vertrouwen dat je met die focus sowieso op een interessant pad raakt. 

 

 

De goeie keuzes


☝️Follow your gut

Moet ge een keuze maken? De kans is groot dat je stiekem al weet wat het beste voor je is. Gewoon effe stillekes luisteren naar uw buikgevoel. Moeilijk, dat wel. Maar mettertijd leer je het vertrouwen. Is iéts op papier en rationeel een goeie keuze? Beeld je het even realistisch in, die nieuwe job, een jaar van nu. Zie je jezelf dat écht graag doen? Maak het tastbaar en kruip efkes in je fantasie om te proberen doorvoelen hoe het zou zijn. En weet je het echt niet? Doe alsof je de beslissing gemaakt hebt en check hoe je je voelt. Goed? Check! Niet goed? Wacht efkes. Oncomfortabel voelen kan en mag. Slecht voelen is erover. Moeilijk, he. Je buikgevoel is soms een beetje als een zwaar verroest kompas dat enkel door heavy use wat beter bruikbaar wordt. Een kletske WD40 ertegen kan ook al eens helpen. 


☝️Wees licht oncomfortabel

Stretch jobs is een bestaande term. In tegenstelling tot stretch pants, die ontworpen werden om je comfortabeler te doen voelen, zorgen stretch jobs net voor een randje ongemak. En dat is goéd, want het is een super efficiënte manier om je professionele zelf te doen groeien.

Er zijn een aantal manieren om te checken of die licht hoog- of opzij-gegrepen job wel een goed idee is.

Kort samengevat, volgende dingen kunnen je helpen bevestigen dat je gewoon voor die licht oncomfortabele kans moet gààn: 

  • Andere mensen vinden dat een goeie fit
  • Je bent een beetje bang. 
  • Je kan de volgende stap logisch uitgelegd krijgen aan anderen
  • Je bent in het verleden al eens succesvol gesprongen
  • Je hebt vertrouwen in je ‘oplossend vermogen’
  • Je hebt een goed support system


☝️ Surround yourself with people you wanna become

Solliciteer niet voor een job of bedrijf maar ga op zoek naar een plek waar je kan samenwerken met mensen waar je van kan leren. 


☝️ Go all-in (niet in tijd, maar in betrokkenheid)

Doe het niet halfslachtig. Je kan gerust part time werken, maar àls je met je werk bezig bent, doe het met intent. Wees betrokken, all-in en gooi er je energie op. Dat betekent niet dat je weken van 60 uur moet kloppen of steevast de laatste op kantoor moet zijn. Wel dat je betrokken bent op de momenten dat je met je werk bezig bent. Niet langer helemaal het geval? Dan krijg je vast ook geen energie meer van hetgene waar je mee bezig bent. Tijd voor verandering. 


☝️ Karma

You get what you give.

Met het risico om als oude hippie bekeken te worden (ik had het eerder ook over dreadlocks, toch?): ik geloof heilig dat het professionele universum je teruggeeft wat je neemt. Focus je in je professionele tijd dus niet enkel op jezelf en je eigen groei. Maar kijk rondom en help, ondersteun waar je kan. Neem wat tijd om een nieuwe collega iets uit te leggen, help een starter met advies, breng mensen rondom je in contact. Je verdient er niet alleen karma-punten mee, maar netwerkt zo ook een stevig eindje weg. Dus toch niet gehéél altruïstisch. 

 

☝️ Be open

Laat weten wat je wilt. Heb je een specifiek doel voor ogen? Put it out into the world. Op je eentje in een hoekje aan zitten foefelen kan ook werken, maar het in de wereld planten en open over spreken kan zoveel meer teweegbrengen. En wat is het ergste dat kan gebeuren? Publiek ‘falen’? Daar zit écht niemand van zo dichtbij op te kijken. 

 

De slechte keuzes


👎 Playing it safe

Stilstaan is achteruitgaan? Laat uw eeuwige imposter syndrome u niet in de weg staan van het durven springen en stretchen. Binnen de lijntjes kleuren brengt u waarschijnlijk niet veel verder.


👎 Werken werken werken / niet stilstaan

Pakt uwen tijd. Het is geen race, het leven is niet aan de rappen. Ge gaat (echt niet) sneller vooruit als ge sneller wilt gaan. De kans is groot dat je daar enkel meer stress over krijgt. Neem de tijd om stil te staan, te reflecteren en efkes in vraag te stellen of de richting die je uitgaat nog wel de goeie is. Anders loop je jezelf geheid voorbij. Werk en carrière is ook niet alles. Maak een schone wandeling, geniet van de frisse lucht, sta efkes stil terwijl ge ‘s ochtends uw eerste koffietje drinkt. /Guru-mode uit/Wat extra luister- en leesvoer over gerelateerde shizzle voor wie keihard into dit thema is: 


Toffe jobs

De partners waar Boelo met plezier mee samenwerkt. (We doen er een babbeltje mee en vinden ze ook écht plezant).

No results found, try adjusting your search and filters.
Something went wrong, contact us if refreshing doesn’t fix this.

Marketingmailtje met interessante marketingdinges

Ook krijgen? We houden het proper en spammen u niet.

Als ge liever eerst leest wat ge in uw inbox uitnodigt, kan dat natuurlijk ook.